Оладки з кіноа, або сніданок який можна полюбити

Сніданок. У мене з ним не завжди хороші асоціації. По-перше, його дуже важко буває в себе вмістити, але ж треба, бо всі пишуть/кажуть, що сніданок - найважливіший прийом їжі. По-друге, здоровим сніданком вважається каша. Бажано на воді. І звісно ж без масла. Купа дієтологів розповідають, що фрукти вранці - зло, а йогурт - немає ніякого сенсу. Лишається каша. У мене з цього приводу є трохи інша точка зору. Один з небагатьох варіантів, які я люблю, і які прийнятні в плані часу - оладки. У мене оладки вийшли трохи незвичні - з кіноа.
Перейти до короткого рецепта.
Проясню злегка свою точку зору. Всі ці каші на воді - зло. У них високий глікемічний індекс, нічим не прихований (бо на воді ж). Сама по собі каша хороша, але не вранці. Бо коли ми спимо або як тільки прокидаємося, то наші гормони, які регулюються внутрішнім циркадним годинником, намагаються підняти цукор у крові (гормон росту, глюкагон, і особливо кортизол, а особливо о 9 годині ранку). Чесно кажучи, через це і приступи голоду бувають рідко. Навіть якщо увечері поїсти дуже рано, то навряд чи прокинетеся вранці від відчуття голоду. А тут ви ще й цукор з кашки підкидуєте в кров. А потім чомусь раптовий приступ голоду десь годині о десятій (приблизний сценарій - прийшли на роботу, годинку там посиділи і тут "о, печенька", або поки на роботу доїхали, або після першої пари - треба перекус) - не знайомо?
Я не люблю на сніданок кашу. І третя цьому причина - відсутність різноманіття. А ще я по-чесному можу легко сніданок пропустити. Особливо, коли йду на тренування і хочу, щоб воно було інтенсивним та продуктивним. Без негативних наслідків для прибиральниці. І нічого поганого у цьому насправді немає. Якщо це зручно, то можна спокійно поїсти і об 11 годині ранку, на вихідних, готова посперечатися, так багато хто робить. А якщо у вас немає ніякого дискомфорту чи особливих проблем з КШТ - то і взагалі просто пообідати о 1 чи о 2 дня. Не хочете вірити? Почитайте про таку популярну аутофагію, головний механізм боротьби з пухлинними клітинами. Так от він голодом запускується. А ще можете почитати про гени довголіття SIRT, які теж голодом активуються. Або вином. Тому треба або голодувати, або поєднувати вино з їжею - так природою задумано.

Так що ж це за оладки такі особливі? Особливі вони для мене, бо з кіноа. Я цю крупу поки що бачила лише в салатах, у всях вегано-зелених кафе і не думала, що з нього можна робити і якусь толкову їжу. Приємно інколи помилятися :)
В принципі його харчованна цінність не здалася настільки визначною, щоб назвати кіноа "супер-фудом": на 100 гр близько 60 гр вуглеводів, з них лише 10% клітковини, хоча є й позитивні сторони: непоганий вміст фолату (В9 - дуже важливий для жіночок, які планують розмножуватися, або саме зараз у процесі розмноження), та порівняно рідкісного мангану, майже 50% та 100% добової норми відповідно. Ще один плюс - надзвичайно легке приготування. Залив водою, почекав 15 хв на мінімальному вогні (можна навіть не мішати!)  - каша готова. І ще - вона не злипається, тому дійсно класно підходить як основа для холодних салатів.
Хто має проблеми, той знає, що кіноа не містить клейковини (глютену). А ще воно буває різних кольорів. Не знаю, як вам, але мені це завжди додає веселощів. Читаєш довго ті етикетки, думаєш, а яка ж принципова різниця, починаєш гуглити, морочишся. Береш наугад, а вдома радієш, що такого кольору досі ще немає. Загалом у магазинах доступні три види (біологічних видів аж 120), розрізнить навіть мій чоловік: біла, червона та коричнева (чорна). Червону добре класти у ті ж таки салати - вона майже не розварюється, білу дуже легко знайти, хоча при правильному приготуванні, вона теж гарно зберігає форму, чорна має більш солодкий присмак, трохи грибний відтінок у смаку.
У цьому варіанті я використала білу, бо на ній гарно видно інші кольори, а ще її легко підфарбувати у будь-який інший колір. ... Ой! Забула один ньюанс - сніданок дуже швидкий, хв 15, але от саму кашку треба готувати звечора, бо тоді доведеться вставати хв на 30 раніше. А так додатково нічого робити і не треба ...
Як я вже писала, готувати елементарно. Підготуйте півстакана кіноа (100 гр) і 1 стакан води (250 мл). Якщо ви любите їсти смачно, почність з того, що розтопіть 20-30 гр масла у невеличкій кастрюльці. Якщо ви за "ЗОЖ", пропустіть цей етап. Коли масло почало приємно пахнути, і лише починає змінювати колір з жовтого на коричневий, сиплем туди кіноа і перемішуємо. Вогонь максимальний. Понюхайте. Правда, класно? Аромат наче у смажених горішків, наче у шампанського, яке перебувало 36 місяців на дріжджовому осаді, наче трохи перепечений круасанчик ... але це якщо ви любите "смачно"; якщо ви за "ЗОЖ" я не обіцяю цієї палітри ароматів.
Тут важливо себе вчасно зупинити, хв 2 абсолютно достатньо. Після цього вливаємо воду (бажано не з-під крану, вам же потім це їсти), чекаємо поки закипить, знижуємо вогонь до мінімуму, додаємо спеції, які вам впали у око чи у душу, кажемо: "Ok google, set timer for 15 min", і займаємося рештою хатніх справ, дивимося кіно, доглядаємо за собою, хто чим себе розважає вечорами.
А! щодо спецій. Я додала куркуму: вірю у гарний вигляд індусів і знижений ризик розвитку раку у цій країні. А ще вона дає дуже життєрадісний помаранчевий колір, а смаку і аромату додаткового майже не дає, просто як барвник. Дуже зручна штука.
Якщо ваш вечір починає ставати "томним", я б ще порадила підготувати перчик. У духову шафу покладіть 1 шт чилі. Запікайте хв 20-30, поки не почне темніти в окремих точках. Вимкніть духовку негайно! Накиньте на нього якийсь рушник, серветку, плівочку і забудьте про все це до ранку. Звісно цього можна не робити, особливо, якщо ви не любитель гострого. А можна додати перець молотий поки вариться кіноа чи пластівці червоного перцю. Все можна. Але у такому вигляді - запечений гострий перчик - це просто відкриття сезону, його пікантність стає досконалою. І починає подобатися людям, яким гостре не дуже і подобається ...
Перець спочиває, кіноа охолоджується. Писати про це довше, ніж робити.
Настав ранок, проспівав соловейко. Пора робити оладки. Якщо у вас вийшло запекти перчик - візьміть з нього половинку, обережно відшкребіть м'якоть від шкурки, подрібніть. Я б радила брати і насіння, бо без нього взагалі було б не гостро. Далі  у холодну кашу додаємо одне яєчко, наш зепечений перчик, 2 ст л (близько 40 мл) якогось кисломолочного продукту (у мене був грецький йогурт, можна замінити ряжанкою, кефіром, просто йогуртом, не солодким, звісно, сметаною), 1 маленьку часничинку, натерту на дрібну терку, 30 гр тертого сиру (у мене був не сертифікований пармезан, але смачний), 40 гр рисового борошна (бажано клейкого), 2 зелені цибулі теж подрібнені, солимо злегка. А тепер зупиністься, подумайте, відкрите холодильник і ваші шафки. Що ви любите? Не любите цибулю/часник? Не додавайте. Хочеться свіжості? Додайте укроп чи, навіть, базилік.  Я от вже почала мріяти про щось таке з грибочками, хоча їх теж треба звечора підсмажити. Або просто консервовану кукурузку чи горошок. Болгарський перець. Шпинат. Бекон врешті-решт. Головне не дуже великими шматками, бо все-таки оладки без глютену і форму тримають на чесному слові. Не навантажуйте їх сильно.
Визначилися і зробили "тісто" на оладки. Взагалі ось всі ці пропорції розраховані всього на 2 людини. Якщо вас живе у хаті більше і вони всі теж хочуть поснідати, вам, очевидно, треба пропорцію збільшувати, врахуйте це. Беремо 5 гр вершкового масла. Ну або більше. Мені 5 гр вистачило. Розтоплюємо його, буде малееенька калюжка. От цю калюжку швиденько кісточкою (кулінарною, не малярською) розмазуємо по всій сковорідці. Тісто ділимо на 5-6 частин (я поділила на 5, бо я ж снідаю з мужчиною, йому треба більше), з кожної робимо клугляшок вологими ручками, злегка приплюскуємо і ніжно перекладаємо у сковорідку. З рештою все так само, і швиденько! Якщо не можете швиденько, викладіть все спочатку на тарілку/пергамент, потім перекладіть на сковорідку все разом. Так всі оладки приготуються одночасно. Смажимо на середньому вогні 2-3 хв, перевертаємо 1 раз. Після цього знижуємо вогонь до мінімуму, накриваємо кришкою і тримаємо ще хв 5-6.
Поки оладки готуються, зробимо до них салат. Я взяла 5 редисок, 5 помідорки під "чері", чверть авокадо, укроп (просто через те, що він є). Порізала крупно, посолила. Додала кислинку. Це може бути лимонний сік. Але я не люблю лимонний сік у заправках - це якось дуже просто. У мене є улюблений апетит-стимулюючий білий оцет, настояний на волоських горіхах. Його я і взяла. Можна не заправляти нічим взагалі. Але, як на мене, певна кислотність тут все ж необхідна.
Не знаю, як у вас, але у мене чоловік до всього борошняно-підсмаженого або борошняно-вареного (типу вареників) вимагає сметану. А у мене був лише грецький йогурт. Ну нічого, пережив :) Але, як на мене, з грецьким йогуртом навіть смачніше, особливо навесні чи влітку. Якась така легкість з'являється навіть від однієї назви.

Тепер відкрито про свої враження. Вони і правда смачні. От без перебільшення - хороший сніданок, який легко, швидко  і з задоволенням з'їдається. І дуже приємно те, що після сніданку о 8-ій годині ранку до 2-ої, або навіть 3-ої години дня, про їжу навіть думати не хочеться. Дуже ситно і надовго ситно.
А ще, я думаю, якщо робити оладки маленького розміру - з них можна робити хорошу закуску на якусь вечірку. Навіть під якесь насичене, біле вино можна спробувати. З червоним би не радила, або як мінімум прибрати перець, цибулю і часник (бо підкреслить все погане) і збільшити кількість сиру (безпрограшний варіант до вина) і брати вино свіженьке, з трохи "кусючими" танінами - от тоді вам знадобиться кислота з салату і грецький йогурт :)



Короткий зміст (на 2 персони):


100 гр кіноа
250 мл води
30 гр вершкового масла
1 пучка солі
0,5 свіжого перця чилі
1 яйце
40 гр рисового бороша
2 шт зеленої цибулі
30 гр тертого твердого сиру на ваш смак
40 гр грецького йогурта
жир для смаження

1. Розігрити духову шафу до 200 градусів. Покласти перець. Запікати 20-30 хв до появи підпалин на поверхні. Дістати, накрити плівкою, охолодити повністю. Зняти ножем шкірку, м'якоть з насінням подрібнити.
2. Розтопити 30 гр масла, додати кіноа, підсмажити 2 хв. Залити водою. Додати спеції за смаком. Закип'ятити воду на сильному вогні, після чого знизити вогонь до мінімуму. Варити 15-17 хв. Охолодити повністю.
3. Змішати готове кіноа з подрібненим чилі, яйцем, борошном, подрібненою зеленою цибулею, сиром, йогуртом. Сформувати руками, змоченими у воді, оладки.
4. Смажити на сковорідці, змащеній жиром по 2-3 хв на сторону на середньо/сильному вогні. Накрити кришкою. Потримати на мінімальному вогні ще 5-6 хв.

Салат:
5 редисок
5 помідорів чері
1/4 авокадо
2 стебла укропа
1 ч л оцту
Порізати овочі на великі кубики та подрібнити зелень. Посолити за змішати з оцтом.

Викласти оладки на тарілку. Зверху покласти салат. Збоку покласти грецький йогурт.

Харчова цінність (це якщо ділитися по-братськи і робити 6 оладок, кожному по 3):
  • Ккал 470
  • Жирів 23 гр (насичених 10 гр, холестерин 23 мг)
  • Білків 19 гр
  • Вуглеводів 52 гр (6 гр клітковини, 2 гр цукру)

Якщо так, як я (не по-братськи: 2 собі, 3 - "брату")

  • Ккал 375
  • Жирів 18 гр
  • Білків 15 гр
  • Вуглеводів 42 гр
Враховуючи його насичуючу здатність і гастрономічне задоволення, всі ці цифру для мене цілком прийнятні :) Звісно, можна масло прибрати взагалі, так ви знизите калораж на 100 ккал за рахунок 12-13 гр жирів. Але .... що це за життя таке буде? ;)
Цікаво почути вашу думку з приводу сніданку і з приводу калорійності.


Коментарі

  1. А чому дієтологи так проти фруктів вранці?
    Наскільки я знаю, після сну (ночі) в людини ж рівень інсуліну низький. Швидкі вуглеводи сприяють виведенню його на нормальний денний рівень.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вночі рівень глюкози у крові дійсно падає. І наш організм з цим бореться - виділяє гормон росту посеред ночі, а ближче до ранку - дуже сильний пік кортизолу (о 9 ранку орієнтовно). Тобто рівень глюкози і буде скорегований, не залежно від того чи поїсть людина чи ні. У будь-якому випадку швидкі вуглеводи викликають потужну відповідь інсуліну, глюкоза швидко знову знижується ( в основному за рахунок накопичення у жирових клітинах) і навіть менше початкового рівня (людина стане ще більш голодною). Це ще інсулінова петля називається.
      Якщо поїсти вранці, то швидкі вуглеводи з їжі скомбінуються глюкозою, яку і так наш організм саме зараз намагається корегувати. Інсулінова петля буде ще більш виразною.
      Про фрукти не радяться, бо шлунок пустий, а фрукти містять багато кислоти, а це шкідливо.
      Останнє. А що таке нормальний рівень інсуліну? :) Його в нормі має бути дуже небагато якраз. І період його активності дуже малий - 4-6 хв десь і він уже розпадається. Варто розрізняти рівень інсуліну (це контролюючий елемент, виділяється, якщо треба щось поправити) і глюкози (інсуліном у тому числі ми намагаємося її тримати у межах норми)

      Видалити

Дописати коментар